Blogul Redescoperă România

Biserica Coconilor din Suceava

8-custom

Catre mijlocul domniei sale, Vasile Lupu hotaraste reconstruirea curtii domnesti din Suceava, ctitorind aici cu aceasta ocazie si un frumos paraclis, inzestrat cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Asa sta scris pe pisania de deasupra usii de intrare: "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, Io Vasile Voievod, Domn al tarii Moldovei, a facut aceasta biserica unde este hramul Nasterii Sfantului prooroc si inaintemergator si botezator Ioan; si s-a savarsit in anul 7151 (=1643)".

Jefuita si incendiata la nici macar un deceniu de la zidire de catre tatari si apoi de cazacii zaporojeni, biserica suceveana a fost renovata si zugravita in 1884, pe cheltuiala localnicilor Gheorghe Drimbei si Dumitru Matasar, pentru ca in anii 1924-1925, Comisia Monumentelor Istorice, sub indrumarea arhitectului Horia Teodoru, sa initieze o importanta interventie de restaurare.

Astazi, biserica de mici dimensiuni fascineaza trecatorii prin proportiile armonioase si decoratiile pline de inspiratie. Planul dreptunghiular alcatuit din pridvor, pronaos, naos si altar are alipit pe zidul de nord un turn clopotnita. In interior, pronaosul este despartit de naos prin doua coloane ce sustin trei arcaturi. Naosul are bolta cu arcuri piezise in stil moldovenesc peste care se inalta o turla octogonala, cu dimensiuni neobisnuit de reduse, asezata pe o baza patrata si una stelata, ambele decorate cu cate un rand de ocnite.

Exteriorul bisericii este impodobit cu o serie de elemente de decor caracteristice arhitecturii perioadei: braul in “dinti de fierastrau” specific }arii Romanesti, inconjoara lacasul impartind fatadele in doua registre, decorate cu firide in partea inferioara si cu ocnite in cea superioara. Urmele picturii, atat la interior cat si la exterior, abia mai pot fi zarite, dar desenul stangaci vine sa sustina legenda care spune ca biserica ar fi fost pictata de insasi “coconii” domnitorului.

O componenta destul de stranie pentru arhitectura moldoveneasca se gaseste sub acest paraclis zidit de Vasile Lupu: din turnul clopotnita se poate intra intr-o pivnita decorata cu fresce, despre care se crede ca ar fi fost folosita ca osuar. Un alt element remarcabil este oferit de iconostasul lacasului. Un important specialist in istoria artei mediavale romanesti, Marina Ileana Sabados, observa inca din 1978, importanta iconostasului bisericii pentru barocul moldovenesc al secolului al XVIII-lea. Sculptura catapetesmei este realizata intr-o tehnica mixta, in care predomina relieful inalt, insotit fara o vizibilitate prea mare de baso-relief si chiar tehnica meplat. Prin aceasta “folosire a mai multor planuri de profunzime, se realizeaza un joc de umbre si lumini, ceea ce confera piesei o anumita picturalitate caracteristica stilului baroc, in general'', afirma cercetatoarea.

Numeroase povesti si legende inconjoara biserica din imediata vecinatate a Curtii Domnesti din Suceava. Nu trebuie decat sa-i treceti pragul pentru a le afla.

Foto: Serban Bonciocat
www.igloo.ro