Blogul Redescoperă România

Castelul regal de la Savarsin

7-custom

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, familia Forray construia la Savarsin un conac de vanatoare, dar care, in anul 1781, impreuna cu biserica romano-catolica de pe domeniu a fost incendiat si devastat de catre rasculatii lui Horia. Pentru o perioada, domeniul isi schimba proprietarul, dar printr-o serie de aliante va reveni in cele din urma in posesia familiei Forray, ai carei membri vor reconstrui atat castelul, finalizat in anul 1870 intr-un stil neoclasic, precum si biserica, in 1875. Celebrul parc de la Savarsin va fi creat in anul 1857, cand contele Istvan Forray va chema un celebru peisagist pe nume Ory Ferencz pentru realizarea proiectului. Ulterior, castelul va intra in posesia familiei nobiliare Hunyadi iar dupa moartea contelui, in 1932 domeniul va deveni Societatea Anonima “Corvin”, administrata de contele Anton Mocsonyi. Aceasta este istoria pe scurt a castelului care urma sa devina in 1943 resedinta Familiei Regale.

Dupa ce toate piesele de mobilier, obiectele decorative si tablourile vechiului proprietar au fost trimise urmasului sau din Budapesta, regele a initiat un amplu proiect de renovare si reamenajare, deoarece castelul se afla intr-o stare destul de avansata de degradare, Lucrarile executate de firma lui Emil Prager au fost realizate dupa proiectul arhitectului Mario Stoppa, care a prevazut in primul rand interventii de consolidare, de modificare a planimetriei, precum si imbunatatirea confortului prin modernizarea instalatiilor. Astfel, castelul a fost inzestrat in aceasta perioada cu o statie de filtrare a apei, s-a montat o instalatie de incalzire centrala, s-a modernizat partea de instalatii electrice si s-a introdus o linie de telefonie. Din documente de epoca, pe care Narcis Dorin Ion le mentioneaza in a sa carte “Castele, palate si conace din Romania” putem afla, ca pentru petrecerea timpului liber au existat aici o popicarie, o camera de scrima si chiar o sala de cinema.

Dupa abdicarea din decembrie 1947 a regelui, domeniul s-a confruntat cu o noua perioada de degradare, trecand in intregime in proprietatea statului. Un an mai tarziu, castelul a fost reamenajat pentru a adaposti pe rand un preventoriu pentru copii, un sanatoriu de boli psihice si casa de vanatoare pentru Nicolae Ceausescu.

Odata cu retrocederea din 2001 catre Regele Mihai, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului si pe sustinerea comunitatii din Savarsin, prin infiintarea unei asociatii. In prezent, sub coordonarea arhitectului David Baxter, castelul impreuna cu anexele sale se bucura de ample lucrari de restaurare, consolidare si revalorificare a spatiilor.

Foto: Serban Bonciocat
www.igloo.ro