Blogul Redescoperă România

Cetatea Enisala

9-custom

In apropiere de orasul Babadag, pe malul lacului Razim, in varful unui deal calcaros se inalta ruinele cetatii Enisala, ce pot fi cu usurinta observate inca din departari.

Cetatea a fost construita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de catre genovezi, avand un rol strategic de aparare si de supraveghere a drumurilor pe apa si uscat. Constructorii cetatii erau in vremea aceea detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra, asadar interesul lor pentru ridicarea unei cetati cu orientare spre mare (pe atunci Marea Neagra comunica direct cu Lacul Razim) era evident.

Facand parte initial din reteaua de colonii genoveze care ingloba orasele de la Gurile Dunarii, cetatea de la Enisala a intrat intre anii 1397-1418, in timpul domniei lui Mircea cel Batan, in sistemul defensiv al Tarii Romanesti. Mai apoi, dupa cucerirea Dobrogei de catre turci (1419-1420), pe locul cetatii a fost instalata o garnizoana militara otomana. Dupa secolul al XV-lea, odata cu formarea cordoanelor de nisip ce separa Lacul Razim de Marea Neagra, nemaiservind scopului pentru care a fost construita, cetatea a fost abandonata, cazand in ruina in veacurile ce au urmat.

Incinta de plan poligonal neregulat, intarita cu turnuri si bastioane urmeaza curbele de nivel ale masivului de calcar pe care a fost zidita. In anumite locuri, ruinele ating si azi o inaltime de pana la 10m.

Rolul militar, politic, administrativ si economic pe care cetatea l-a indeplinit in urma cu mai bine de cinci secole a fost dovedit si de descoperirea unui bogat material arheologic, care a cuprins cu precadere monede bizantine, genoveze, tatarasti, moldovene, muntene sau turcesti.

Lasata in uitare pana nu demult, cetatea a intrat intr-un amplu proces de consolidare si restaurare si a fost introdus in circuitul turistic. Din pacate, in lipsa unui panou informativ, calatorul pe aceste meleaguri nu poate inca afla prea multe despre istoria ei.

Text, Foto: Reka Tugui