Blogul Redescoperă România

Palatul Wesselenyi din Jibou

1-custom

Jibou, un orasel din Salaj a carui populatie abia trece de 10.000 de suflete adaposteste contrar asteptarilor o serie de obiective cu o deosebita importanta pentru patrimoniul construit al Romaniei. Celebra gradina botanica de aici e situata de fapt pe un fost domeniu nobiliar maghiar, de dimensiuni impresionante, unde stapanii construisera de-a lungul veacurilor mai multe cladiri, toate aflate azi pe lista monumentelor istorice. Dintre ele poate cel mai important este palatul construit intre 1779 si 1810 de catre Miklós Wesselenyi si sotia sa Ilona Cserei, despre care specialistii spun ca ar fi cel mai mare edificiu baroc din intreaga Transilvanie. Cu o configuratie tipica pentru acest tip de arhitectura transilvana, palatul de plan rectangular se desfasoara pe doua niveluri, in timp ce doua pavilioane laterale simetrice delimiteaza colturile unei curti de receptie.

Un spatiu dominat de fast, rafinament si o atmosfera culturala asemenea curtilor nobiliare de peste hotare, din care nu lipseau niciodata pictorii, sculptorii, actorii, scriitorii sau oamenii politici, palatul din Jibou, in rand cu toate constructiile nobilimii a fost nationalizat odata cu instaurarea comunismului. Impreuna cu toate anexele sale, edificiul a capatat cu aceasta ocazie noi functiuni, fiind de-a lungul anilor scoala generala, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul orasului si statiunea experimentala a tinerilor naturalisti. Desi interiorul nu a suferit modificari importante la nivel de compartimentare sau elemente de tamplarie, tot ce inseamna mobilier, opera de arta sau obiect decorativ a disparut cu timpul iar fastul de odinioara nu se mai vede decat in imaginile de epoca.Gradina botanica isi are radacinile in parcul dendrologic creat la inceputul secolului al XIX-lea in jurul palatului, amenajarea ei propriu-zisa incepand in perioada 1959-1968, sub coordonarea profesorului de biologie Vasile Fati.

Dupa lungi procese cu statul, mostenitorii de drept au reusit sa redobandeasca palatul si o parte din anexe, fara afectarea gradinii botanice, restul ramanand in posesia Centrului de Cercetari Biologice Jibou. Speram ca ambele parti sa se ingrijeasca de proprietatile lor si sa readuca farmecul de altadata prin lucrari de restaurare corecte si de inalta calitate.

Foto: Serban Bonciocat