Blogul Redescoperă România

Sinagoga neologa din Oradea

6-custom

Prezenta comunitatii evereiesti in Oradea a jucat un rol hotarator in evolutia acestui important centru urban. De-a lungul anilor evreii au construit aici nenumarate lacasuri de cult, dar care, nu nefericire nu au supravietuit in intregime vremurilor. Una dintre cele mai impunatoare si cele mai renumite a fost si este fara indoiala sinagoga Sion, a carei istorie se leaga de momentul in care, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, comunitatea evreiasca din oras s-a scindat in doua: cea ortodoxa si cea neologa.

Odata cu acest moment s-a lansat si un concurs de proiecte pentru construirea lacasului celei din urma iar castigator a fost ales David Busch, autorul unei propuneri eclectice, de inspiratie maura. Lucrarile incepute in 1877 s-au finalizat un an mai tarziu, comunitatea folosind cladirea pana la inceputul anilor 1900, dupa care, evenimentele nefaste ale istoriei au adus cu sine si degradarea treptata a acesteia.

Constructia de plan patrat este incoronata de o imensa cupola sub forma de bulb, a carei tambur e prevazut cu o serie de goluri delimitate de pilastri. Fatadele strapunse de ferestre de dimensiuni generoase sunt relativ simple fiind acoperite cu tencuiala si ritmate de putine elemente decorative. Accesul in sinagoga este posibil prin intermediul unor intrari impresionante, decorate cu coloane cu capiteluri si cu motive orientale pictate.

Spre deosebire de exteriorul destul de auster, interiorul sinagogii de pe malul Crisului are o decoratie extrem de bogata, cu tot soiul de ornamente de factura orientala: motive geometrice si arabescuri imbraca toti peretii spatiului interior intr-o fresca semnata de pictorul Mor Horovitz din Kosice. In adancimea zidului principal orientat spre est se afla chivotul care pastreaza sulurile Torei iar pe arcul de deasupra acestuia se pot observa tablele legilor lui Moise. Bima, sau podiumul destinat citirii Torei se afla in fata chivotului si este inconjurata de un parapet din fier forjat. Celebra este si orga din lacas, realizata de constructorul de orgi Istvan Jonas.

Cladirea impunatoare ce strajuieste malul Crisului din Oradea a intrat in urma cu doi ani in grija administratiei locale. Nu putem decat spera ca programul de reabilitare promis va deveni realitate si nu doar un proiect pe masa autoritatilor.

Foto: Serban Bonciocat
www.igloo.ro