Blogul Redescoperă România

Tropaeum Traiani

10-custom

Intre anii 106-109 d.Hr., in cinstea imparatului Traian si a victoriei sale asupra dacilor, la Adamclisi se ridica un impunator monument triumfal. Ruinat odata cu trecerea veacurilor, acesta a fost reconstruit integral in 1977, dupa unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument, in timp ce partile originale pot fi admirate azi in muzeul din centrul satului Adamclisi.

Cu o inaltime de aproximativ 40 de metri, impreuna cu trofeul, monumentul are un soclu cilindric, prevazut la baza cu mai multe randuri de trepte circulare, iar la parte superioara cu un acoperis conic, din mijlocul caruia se inalta o suprastructura hexagonala. Trofeul bifacial ce infatiseaza o armura cu patru scuturi cilindrice, a fost amplasat in varf. La baza trofeului pot fi admirate doua grupuri statuare care se compun din reprezentarea trupurilor a cate trei captivi. Monumentul este decorat de jur imprejur cu 54 de metope de dimensiuni impresionante, ce infatiseaza scene de razboi. Din toate cele initiale se mai pastreaza azi 48, ele fiind expuse in muzeul sus amintit. Deasupra metopelor se afla o friza cu creneluri, sculptate in basorelief.

Monumentul triumfal a fost conceput ca parte a unui complex mult mai amplu, din care faceau parte un altar funerar, pe ai carui pereti se puteau citi numele celor aproape 4000 de soldati romani cazuti in lupta si un mausoleu, in care se crede ca ar fi fost inmormantat comandantul. In apropiere de acest complex, la o distanta de 2 km a fost intemeiata cetatea romana Tropaeum Traiani, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 10 ha si care mai pastreaza azi doar cateva ruine.

Monumentul de la Adamclisi, impreuna cu cetatea din vecinatate, constituie unul dintre cele mai importante ramasite ale Antichitatii de pe intreg teritoriul Romaniei si unul dintre obiectivele care nu trebuie sa-i scape niciunui calator pe meleagurile dobrogene.

Text: Reka Tugui
Foto: Serban Bonciocat